Logo
Nazad
D. Alagić, N. Zdolec, B. Njari, I. Filipovic, A. E. Kabalin, Glorija Ćorić-Alagić, M. Stojnović, Natalija Vragović, L. Kozačinski
2 2011.

Microbial characterisation of horse meat dry sausage

Cilj ovog rada bio je istražiti mikrobioloske promjene u trajnim kobasicama od konjskog mesa prema fazama zrenja i sezoni proizvodnje, determinirati bakterije mlijecne kiseline i ispitati njihov inhibicijski potencijal prema bakteriji Listeria monocytogenes. Sezona proizvodnje znacajno je utjecala naukupni broj bakterija, broj bakterija mlijecne kiseline, koagulaza negativnih koka, enterokoka i kvasaca u gotovom proizvodu (p<0, 05). Bakterije mlijecne kiseline bile su najbrojnija mikrobna populacija u nadjevu, uz znacajan broj kvasaca i koagulaza negativnih koka. Najcesce izolirana vrsta bakterija mlijecne kiseline bila je Lactobacillus plantarum (56 %), a potom Weisella confusa (26 %), Lactobacillus fermentum (6 %), Lactobacillus pentosus (6 %), Lactococcus lactis subsp. lactis (2 %), Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii (2 %) i Weisella viridescens (2 %). Najsnažnije inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes in vitro pokazali su izolati laktobacila. Dobiveni rezultati mogu poslužiti boljem razumijevanju specificnosti fermentacije kobasica od konjskog mesa u odnosu na druge vrste mesa te poslužiti u postupku standardizacije proizvodnje.


Pretplatite se na novosti o BH Akademskom Imeniku

Ova stranica koristi kolačiće da bi vam pružila najbolje iskustvo

Saznaj više